Internet vergelijken?

Postcode Internetabonnement

Internetproviders

Welke internet providers zijn er allemaal in België? En welke operator past bij mij? Een goede vraag. In België hebben we zo’n 15 verschillende aanbieders van Internet, TV en Bellen. Vaak worden al deze diensten in 1 totaalpakket afgesloten (Internet Packs). De grootste providers zijn Proximus, Scarlet, Telenet en TéléSAT. Maar ook Orange, SFR, VOO, EDPnet, United Telecom en Dommel zijn interessante operators!

  • Ruim 15 verschillende providers
  • Snelheden van 10 Mbit tot 400 Mbit
  • VDSL, ADSL, Glasvezel of Kabel
  • Grote verschillen in prijzen en aanbiedingen
  • Let op welkomstkorting en gratis extra’s
  • Interessante Internet Packs met TV + Bellen

Alle internet operators in België mei 2024

Op Internethunter.be vind je het complete overzicht met alle operators. Via onze internetvergelijker check je snel contactgegevens, actuele pakketten, prijzen, voorwaarden en de actuele acties en aanbiedingen. De top-3 providers op dit moment zijn:

  1. Proximus: voorheen Belgacom. Betrouwbaar netwerk, hoge snelheden, en met Tuttimus een perfect alles-in-1 pakket
  2. Scarlet: het goedkope “Broertje” van Proximus. Only Internet, of een 3-in-1 pakket tegen een scherpe prijs. Zonder poespas. 
  3. Telenet: de kabelaar van Vlaanderen en Brussel. Supersnel internet en haarscherp TV-kijken via de coax-kabel. Met Wigo haal je in één pakket Internet, TV en bellen tegen een scherp tarief in huis. 

Providers vergelijken

In vergelijking met andere Europese landen zijn Belgische providers erg duur en u wilt natuurlijk wel waar voor uw geld. Met de kwaliteit van de aangeboden telefoonverbindingen is over het algemeen niets mis. Of u nu via het traditionele telefonienetwerk belt of via de kabel, veel verschil in kwaliteit zult u niet merken. Dat ligt anders bij de internetverbinding. Het is op voorhand lastig om een objectief beeld te krijgen van de prestaties van een internetprovider. Sommige consumentenorganisaties testen periodiek de kwaliteit van de aangeboden verbindingen, maar verder is het vooral een kwestie van goed zoeken. Er zijn verscheidene internetfora waar gebruikers hun ervaringen met hun provider delen. Er zijn twee kwaliteitsaspecten van een internetverbinding waar u goed op moet letten: ten eerste de ‘downtime’. Dit begrip duidt op een haperende verbinding waardoor u niet kunt surfen. Iedere verbinding heeft hier incidenteel last van, maar als het vaak voorkomt kan het u internet plezier behoorlijk vergallen. U kunt op onze website kiezen voor de beste provider, snelste provider of goedkoopste provider.

Wat is belangrijk bij de operators in België?

Het tweede aspect is de snelheid van de verbinding. De geadverteerde snelheid is een theoretisch maximum dat nooit helemaal gehaald wordt. Door technische factoren valt hij in de praktijk altijd 10 a 20% lager uit. Sommige aanbieders komen echter niet eens in de buurt van de beloofde snelheden, wat het natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk maakt om een abonnement af te sluiten bij deze providers. Er zijn drie aspecten van de verbinding waar u op moet letten. Ten eerste natuurlijk de downloadsnelheid, deze is bepalend voor het tempo waarmee u webpagina’s kunt laden en bestanden naar uw computer kunt downloaden. De uploadsnelheid meet hoe snel u data, bijvoorbeeld een e-mail, naar andere computers kunt versturen. Deze ligt altijd een stuk lager dan de downloadsnelheid. De ‘pingtijd’, ten slotte, geeft aan hoe snel u verbinding kunt maken met andere computers. Dit is van belang voor bijvoorbeeld chatprogramma’s, maar vooral voor het spelen van online games. Als de pingtijd te langzaam is, wordt het bijna onmogelijk om normaal deel te nemen aan een game, omdat u achterloopt op de overige spelers.

Een vrije markt met ontzettend veel keuze
De tijd dat Belgacom monopolist was, ligt ver achter ons. Inmiddels zijn er in België vele internet providers. Daarnaast bieden deze partijen vaak combinatiepakketten van telefonie en internet aan. Hieronder vindt u een overzicht van de bekendste internet providers, met een verwijzing naar hun website. De meeste bieden veel verschillende abonnementen aan, vooral wat betreft de snelheid van de internetverbinding. Welk abonnement voor u het meest geschikt is, hangt af van uw bel- en surfgedrag. Er zijn gespecialiseerde, vergelijkende websites waarop u kunt berekenen welke provider het best bij u past. Sommige van deze providers opereren slechts in een beperkte regio. Let hier goed op voor u een keuze maakt.