Internet vergelijken?

Postcode Internetabonnement

Speedtest

Door middel van de speedtest kan je eenvoudig je internetsnelheid testen. Je hoeft hiervoor geen speciaal programma te downloaden en je haalt ook geen rare dingen van het net. De speedtest geeft zowel antwoord op de vraag wat je upload- als wat je downloadsnelheid is. Dit samen heeft effect op de snelheid van internet zoals jij het achter je computer ervaart via bijvoorbeeld proximus of scarlet.

De speedtest: Wat kom je te weten?
Om in kaart te brengen hoe snel jouw internet is voert de speedtest twee handelingen uit. Eerst wordt gekeken wat je downloadsnelheid is (de snelheid waarmee je bestanden naar je computer toe haalt) en vervolgens wordt geteste hoe snel de uploadsnelheid (hoe snel je iets kunt versturen vanaf je computer) van je internetverbinding is. Dit samen geeft een inzicht in hoe snel jouw internet is.

Proximus Scarlet Orange TV Vlaanderen TéléSAT
proximus scarlet orange tv-vlaanderen telesat
Betrouwbaar Goede service Klantvriendelijk Top dekking Innovatief
Abonnement Internet Only
Internet & TV
Internet Packs
Digitale TV
Internet Only
Internet & TV
Internet Packs
Digitale TV
Internet Only
Internet & TV
Internet Packs
Digitale TV
Internet Only
Internet & TV
Internet Packs
Digitale TV
Internet Only
Internet & TV
Internet Packs
Digitale TV
Promotie €100 Korting €100 Korting €75 Korting €50 Korting €50 Korting
Beoordeling
Afsluiten

Hoe werkt een Speedtest?

Om te testen hoe snel je internetverbinding is doet de speedtest zoals gezegd een test om de upload- en download snelheid te berekenen. Hiervoor gebruikt de speedtest een testbestandje. Dit bestand laat niets achter op je computer en wordt automatisch weer verwijderd na het downloaden. Eerst wordt gekeken hoe snel je het bestand kunt downloaden dan wordt gekeken hoe snel je data kunt verzenden. Je zou misschien denken dat dit laatste niet interessant is maar dat is niet helemaal waar. Gemiddeld download je veel meer dan je upload tijdens het surfen. Maar voordat je iets kunt downloaden moet je computer wel eerst een verzoek hiervoor verzenden. Hierdoor je je upload snelheid toch belangrijk als je snel wilt internetten (vooral via glasvezel).

Internetsnelheid verhogen?
Er zijn veel factoren die je internetsnelheid beïnvloeden. In sommige gevallen zal je je internetsnelheid echt alleen kunnen verhogen door een sneller internetabonnement af te sluiten. In veel gevallen zal je echter zelf, door je instelling nog eens na te lopen, je internetsnelheid al kunnen verhogen. De speedtest geeft aan wat de bandbreedte is van je internetverbinding. Dit wordt weergegeven in een up- en download snelheid. De snelheid van internet wordt uitgedrukt in Mb/s. Dat kan verwarrend zijn. Mb/s betekent megabit per seconde. Maar pas op: dat betekent niet dat je een MB per seconde download!

Het verschil tussen megabit en megabyte

Over het algemeen wordt de internetsnelheid door providers uitgedrukt in megabit. De grootte van een bestand op de computer wordt altijd uitgedrukt in megabyte. Om van megabit naar megabyte te gaan moet je megabit door 8 delen. Zo is 40 Mb/s dus 5 MB/s. 40 gedeeld door 8 is namelijk 5. Het is een beetje verraderlijk maar wel de standaard.

Wat is een goede internetsnelheid?
Je kunt niet zeggen dat een uitkomst goed of slecht is. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat een uitkomst goed is als die in de buurt zit van wat de provider je beloofd. De bandbreedte die bij internetabonnementen geleverd wordt loopt uiteen van 8 Mb/s tot 500 Mb/s. Om een idee te krijgen wat je met een bepaalde snelheid kunt geven we hieronder een overzicht van de minimale bandbreedte die geadviseerd wordt per internetgebruik.

Emailen en af en toe surfen op internet
< 8 Mb/s
Emailen en regelmatig internetgebruik
8 – 20 Mb/s
Regelmatig internetgebruik & online video kijken
20 – 50 Mb/s
Frequent internetgebruik met meerdere personen
> 50 Mb/s

Wat doet de speedtest als je op “test” klikt?

Een speedtest is een test waarmee je de bandbreedte van je internetverbinding kunt testen. Het geeft aan hoe snel je data kunt ontvangen en verzenden. De enige manier om te weten hoe snel je internetverbinding is, is door daadwerkelijk een bestand te downloaden en te uploaden. Dat doet de speedtest dan ook. Eerst wordt er een testbestand gedownload. De grootte van dit bestand hangt af van de snelheid van je internet. Wanneer je een langzame verbinding hebt zal dus niet meteen een enorm bestand gedownload worden. Dan zou het namelijk eindeloos duren voordat dit gedownload is. Een te klein bestand zou ook weer geen goede indicatie geven van de snelheid. Om dit op te lossen werkt een speedtest als volgt. Het neemt steeds een groter bestand om te downloaden. Wanneer het downloaden van een bestand langer dan een bepaalde tijdsduur inneemt wordt geen groter bestand meer geselecteerd om te downloaden. Als downloadsnelheid wordt weergegeven de maximale snelheid die is behaald tijdens het downloaden. Het uploaden van gebeurt precies op dezelfde manier.

Internetsnelheid optimaliseren

Je kunt ervoor kiezen om een sneller internetabonnement af te sluiten wanneer je over sneller internet wilt beschikken. Maar is dat wel zo verstandig? Er kunnen twee redenen zijn waarom je internet niet zo snel is als je zou willen. De eerste is natuurlijk dat het internet dat je provider biedt niet snel is. Maar een andere reden is dat het aan je apparatuur binnenshuis kan liggen of aan je hard- of software instellingen.

Begin allereerst met het doen van de speedtest. Wanneer je die uitslag legt naast de internetsnelheid die je provider beloofd heb je vaak al een idee waaraan het zou kunnen liggen. Wanneer de internetsnelheden ongeveer overeen komen zal je weinig kunnen optimaliseren. Wanneer de uitkomst van de speedtest echter een veel lagere internetsnelheid aangeeft dan je provider beloofd, dan is het nuttig om te kijken of je zelf de internetsnelheid kunt optimaliseren door onze tips. Het kan dan echter nog steeds dat je je internetsnelheid niet zelf kunt verbeteren. Het komt helaas namelijk ook voor dat de internetsnelheid die je provider je beloofd gewoon niet wordt geleverd.

Omdat er tal van zaken zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor langzaam internet. Op deze site geven we voor de verschillende onderdelen tips waarop je kunt letten. Het best is natuurlijk om hierop te letten voordat je je internet installeert. Met meeste is echter ook prima achteraf nog aan te passen. Hieronder vind je de verschillende onderdelen waaraan je kunt denken wanneer je je internet wilt optimaliseren:

  1. Internetsnelheid optimaliseren op je computer en telefoon
  2. Internetsnelheid optimaliseren voor Router, modem en WiFi