Internet vergelijken?

Postcode Internetabonnement

Kies ik voor adsl of kabel?

Inbelverbindingen of dialup, waarvoor u per ‘tik’ betaalt, zijn in België vrijwel uitgestorven. Hoewel er met verschillende andere mogelijkheden geëxperimenteerd wordt, kunt u in de praktijk momenteel kiezen uit twee internetverbindingen: DSL (ADSL, ADSL2+ en VDSL) en kabel.   Beide zijn vele malen sneller dan de klassieke internetverbinding via de telefoonlijn. DSL is vrijwel landelijk beschikbaar en biedt u de keuze uit verschillende providers. Let wel op, sommige daarvan opereren maar in een beperkte regio. Er is veelal maar één kabelprovider in uw woonplaats. Voor Vlaanderen is dit bijna altijd Telenet. Tegenwoordig komt daar ook nog glasvezel bij, maar dit is helaas nog niet in heel België beschikbaar.

Verschil tussen de kabel en DSL

Het grootste verschil tussen de ADSL-verbinding en de kabel is de manier waarop de data van en naar uw computer verstuurd wordt. Bij een ADSL-verbinding loopt de dataoverdracht via de gewone, koperen telefoonlijn en bij een kabelverbinding via een coaxkabel. Over de coaxkabel kan data veel sneller verstuurd worden dan over een telefoonlijn. Bij normaal gebruik van uw internetverbinding zult u daar in de praktijk niet zoveel van merken. Als via dezelfde kabel echter ook andere toepassingen zoals High Definition digitale televisie geleverd moeten worden, schiet ADSL tekort. Vandaar dat er hard gewerkt wordt aan opvolgers zoals ADSL2+ en VDSL. Om een stabiel netwerk te kunnen garanderen moeten echter wel de koperen telefoonlijnen vervangen worden door optische kabels. Het zal daarom nog wel even duren voordat VDSL beschikbaar is in heel België.

  • Kabel is over het algemeen snel en betrouwbaar
  • DSL is vaak goedkoper, maar minder snel en betrouwbaar
  • Bij ADSL ben je erg afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale
  • Glasvezel is langzaam in opkomst in België. Dit is de meest betrouwbare en snelle verbinding. Vaak zijn de kosten wel hoger vergeleken met ADSL en kabel.

Leave a Comment