Internet vergelijken?

Postcode Internetabonnement

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Voor u een internetabonnement afsluit, moet u zich afvragen wat u met dit abonnement wilt gaan doen. Als u slechts incidenteel op het web surft of u mail checkt, heeft u weinig aan een duur abonnement met een hoge datalimiet. Een simpel basisabonnement (Vaak met benamingen als ‘Basic’ of ‘Light’) voldoet dan prima. Dit soort abonnementen hebben vaak een downloadsnelheid van ongeveer 1 Mbit per seconde en een uploadsnelheid van 128 Kbit per seconde. Dat is voldoende om met redelijke snelheid webpagina’s te laden, maar te langzaam om grote bestanden te downloaden. Dat is sowieso niet de bedoeling van dit soort abonnementen, die vaak een maandelijkse datalimiet hebben van hooguit 1 Gigabyte.

Hoe frequenter en intensiever uw internetgebruik is, hoe zwaarder (en duurder) het abonnement dat u nodig heeft. Abonnementen voor gemiddelde gebruikers hebben veelal een downloadsnelheid van 20 a 50 Mbit per seconde (en een uploadsnelheid van zo’n 2 of 4 Mb/s per seconde), waarbij de datalimiet schommelt tussen 40 en 200 Gigabyte per maand. Wilt u echt het onderste uit de kan, dan kiest u voor het snelste abonnement. Deze bieden een downloadsnelheid van 50 tot 100 Mbit per seconde (en een hoge uploadsnelheid) en zijn gebonden aan een datalimiet van 25 tot 60 Gigabyte per maand.

Vergelijken van meerdere abonnementen loont

De genoemde snelheden zijn overigens theoretische maxima. Door verscheidene technische factoren ligt de snelheid van uw internetverbinding in de praktijk altijd zo’n 10 a 20% lager. De verschillen tussen abonnementen in dezelfde klasse kunnen zoals u in de voorgaande alinea’s kunt lezen behoorlijk groot zijn. Het loont dan ook om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Vooral de datalimiet is belangrijk als u veel download. Wanneer u over de datalimiet heen gaat, wordt de extra data achteraf aan u gefactureerd. Dit kan behoorlijk oplopen! Sommige providers zijn begonnen met het aanbieden van abonnementen zonder datalimiet. U kunt dan dus zoveel downloaden als u wilt, zonder dat u naheffingen krijgt. U kiest zelf of u een alles-in-1 pakket wil, of liever alleen voordelig internet.

Hoe zit met de extra’s?
Een ander punt waarop uw abonnementen kunt vergelijken, zijn de extra diensten. Hoeveel e-mailadressen krijgt u bij uw nieuwe provider? Is er (gratis) anti-spam en anti-virus software bij het abonnement inbegrepen? Krijgt u ruimte waarop u uw eigen internetpagina kunt plaatsen? En zo ja, hoeveel? Bestaat de mogelijkheid om uw fysieke aansluiting door een monteur te laten verzorgen (en wat kost dat?)? Is de helpdesk goed bereikbaar?

Leave a Comment