Internet vergelijken?

Postcode Internetabonnement

Zo kan je besparen op de internetkosten

De meest voor de hand liggende manier om geld te besparen is door een telefonie- en internetabonnment te combineren bij één provider. U betaalt dan minder dan wanneer u twee aparte abonnementen aangaat. Sommige providers bieden naast vaste telefonie en internet ook mobiele telefonie en digitale televisie aan. Vaak geldt dat hoe meer diensten u afneemt, hoe hoger uw voordeel is.

Goedkoop bellen
Als u zelf weinig belt, maar toch bereikbaar wilt zijn op een vaste lijn, kunt u kiezen voor een ‘goedkope’ telefoonaansluiting. Hiervoor betaalt u per maand minder dan voor een normale aansluiting, maar de tarieven per belminuut liggen hoger. Belt u juist erg veel, dan kan het voordelig zijn om de gesprekskosten af te kopen: voor een extra bedrag per maand belt u dan onbeperkt naar alle vaste nummers binnen België of Europa. Bepaal dus goed wat uw persoonlijke ‘belprofiel’ is voor u een abonnement afsluit.

Korting voor ouderen of gehandicapten
Wanneer u ouder bent dan 65 of een ernstige handicap heeft (én een laag inkomen) , komt u wellicht in aanmerking voor het ‘Sociaal Tarief’. U krijgt dan korting op de maandelijkse abonnementskosten. Deze korting krijgt u ook bij een gecombineerd abonnement (telefonie en internet). Er zijn al jaren plannen om ook internetverbindingen tegen Sociaal Tarief aan te bieden, maar tot nu toe zijn die niet gerealiseerd.

Grote verschillen tussen Belgische operators
Een andere belangrijke tip blijft om de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken. De prijsverschillen kunnen behoorlijk groot zijn. Er zijn gespecialiseerde, vergelijkende websites voor internet tarieven waarop u kunt berekenen welk abonnement in uw situatie het voordeligst is.

Bellen via internet

Als u niet per se een klassieke telefoonlijn wilt (zie ook internet en bellen), kunt er ook voor kiezen om via uw internetverbinding te bellen (VoiP). Bellen via internet is met programma’s als Skype zelfs gratis als u vanachter uw pc belt met iemand die datzelfde programma gebruikt. U heeft hiervoor alleen een headset nodig. Wanneer u ook naar gewone vaste of mobiele nummers wilt bellen, moet u daar wel voor betalen. De tarieven ligen echter merkbaar lager dan bij een normale telefoonverbinding en de geluidskwaliteit van de verbinding is doorgaans beter.

Digitale telefonie
Sommige providers bieden naast hun klassieke abonnementen zelf ook telefonie via het internet aan. U kunt in de meeste gevallen dan uw gewone telefoon blijven gebruiken en zelfs uw huidige nummer behouden. Hoewel de abonnementskosten laag zijn, betaalt u per minuut vaak een hoger tarief dan bij een normale telefoonlijn en bovendien worden er connectiekosten berekend.

Leave a Comment